slimbedrijvenvinden.nl

Hoe houd ik het ondernemersrisico onder controle

ondernemersrisico

Ondernemen is spannend! Onder andere door het ondernemersrisico wat hierbij komt spelen. In tegenstelling tot het loondienst verband weet je niet exact wanneer je welke inkomsten hebt. Soms is dat aanzienlijk meer en soms vallen er wat klanten weg en is het minder. Buiten je stinkende best doen kan je niet zoveel doen tegen dit risico. Dit is het risico van het ondernemersvak. Maar naast dit risico zijn er ook risico’s waar je wel wat tegen kunt doen. Op bepaalde risico’s kun je verschillende maatregelen nemen. Dit kan intern binnen je bedrijfsvoering zijn, maar dat kan ook zijn door het afsluiten van verzekeringen. Lees er meer over in dit blog.

Belangrijke ondernemersrisico’s

Voor ieder bedrijf spelen er andere risico’s. Het is dus geen standaard iets wat je in een paar zinnen kunt benoemen. We gaan in dit blog daarom niet alle risico’s benoemen, maar we nemen er enkele die bij veel bedrijven voorkomen. Voor de bedrijven die veel met privacy gevoelige informatie omgaan is er het risico op een datalek. We kennen allemaal de krantenartikelen wel van een incident waarbij een bankmedewerker zijn USB stick met privacy gevoelige informatie van klanten heeft verloren. Iets wat je niet wil meemaken als ondernemer. Belangrijk is het om dit risico te erkennen en te bepalen hoe je dit risico zo goed mogelijk afdekt. Dit kan door je IT omgeving, maar ook door je medewerkers goed voor te lichten over deze risico’s. Met als doel dat ze zich bewuster zijn van de risico’s die hierbij spelen. Als je je risico’s gaat inventariseren kan je er ook achter komen dat je bij bepaalde activiteiten grote risico’s loopt. En dat deze niet opwegen tegen de inkomsten die hier tegen over staan. Bijvoorbeeld als het productrisico behoorlijk groot is. Dit soort gevallen kunnen er zelfs toe leiden dat je bepaalde activiteiten gaat staken.

Ondernemersrisico’s die je kunt verzekeren

Veel ondernemers denken bij risico’s al snel aan het afdekken van deze risico’s door middel van een verzekering. Dit kan in veel gevallen ook. Denk aan de voorraad die je hebt. Je wil de financiële schade die voortvloeit uit het verloren gaan van de voorraad graag afdekken zodat de continuïteit van je bedrijf niet in gevaar komt. Naast de voorraad kan je ook het aansprakelijkheidsrisico afdekken. Iets wat bijna iedere ondernemer doet. Een risico wat minder bekend is om te verzekeren is het debiteurenrisico. Een risico wat door veel ondernemers wordt onderschat terwijl het niet betalen van klanten grote problemen kan opleveren. Dit risico kun je afdekken met een kredietverzekering.

Mobiele versie afsluiten