Ga je verhuizen? Ga je een vriend of vriendin helpen verhuizen? Ga je iets doen waarbij je grote hoeveelheden van jouw of iemand anders z’n spullen moet vervoeren? Drie keer raden wat je dan nodig hebt; kartonnen dozen!

Toepassing

We gebruiken karton haast elke dag. We maken er dozen van, werken er mee in onze kunst en kantoren. Maar waar komt het eigenlijk vandaan, hoe wordt het gemaakt? Karton is eigenlijk een dikker papier, dat bestaat uit meerdere lagen papier. Hoe groter de hoeveelheid lagen, hoe sterker en dikker het karton. De meest voorkomende toepassing van karton zijn dozen, voornamelijk verhuisdozen, maar zoals al vernoemd kan eigenlijk bijna alles van karton gemaakt worden. Sinds een aantal eeuwen worden ook boekbanden van karton gemaakt, omdat dit een stuk goedkoper en vaak ook steviger is.  

De verschillende soorten

De eerste vorm van karton zoals we het nu kennen werd echter niet eens gemaakt van papier. De eerste kartonnen vellen werden gemaakt van stro, ook wel strokarton genoemd. Nu wordt dit nog amper gemaakt, omdat het veel minder stevig en houdbaar is dan papieren karton. Je hebt ook vouwkarton, wat wordt gemaakt van een mix tussen oud en nieuw papier (voornamelijk dennenhout) en zowel stevig als buigbaar moet zijn. Vouwkarton wordt voornamelijk gebruikt voor verpakkingen, dus het moet ook bedrukbaar zijn. Massiefkarton wordt gemaakt van oud papier, en een kant van dit stevige karton wordt behandeld met plakpapier met een PE-coating, om het karton waterproof te maken. Vervolgens wordt dit karton voornamelijk gebruikt om verpakkingen te maken voor bloemen en planten, en vlees en vis. Golfkarton is licht en buigzaam, en heeft 3 lagen. De bovenste en onderste laag zijn gemaakt van hetzelfde stevige papier, en de middelste laag is een golf, vandaar de naam. Voor turfkarton wordt in plaats van gewoon papier turfvezel als grondstof gebruikt. Dit was een eerste mogelijke vervanger voor strokarton. Dan is er nog vormkarton, wat gemaakt wordt uit gerecyclede papierpulp en in vormen wordt geperst. Dit karton wordt voornamelijk gebruikt voor het verpakken van eieren, groente en fruit. Ook verpakt het in een stevigere variant dingen als tl-buizen, smartphones en auto-onderdelen.

Karton is dus een echte aanrader als je iets moet vervoeren. Het maakt niet uit wat het is. Een autoband? Je bureaulamp? Je goudvis? Karton regelt het allemaal! (Voor legale redenen is die laatste een grap). De volgende keer als je gaat verhuizen, denk aan hoeveel werk er zit in de doos die je vasthoudt. Hoeveel geschiedenis er in dit materiaal zit. Karton.