Als je je regelmatig onder ondernemers begeeft dan zul je deze term veel horen. Ik ben net overgegaan naar de cloud, maar wat houdt dat dan precies in? Het kan overigens meerdere dingen betekenen. Als je hier als ondernemer nog niks mee gedaan hebt dan wordt het de hoogste tijd om je erin te gaan verdiepen. Als je dat gaan doen dan zul je erachter komen dat als je overgaat naar de cloud er eigenlijk drie mogelijkheden zijn. Public cloud, private cloud en hybrid cloud. Uiteraard is het afhankelijk van je bedrijf en de wensen die je hebt welke vorm het meest passend is. In dit blog vertellen we je daar graag meer over.

De verschillende cloudvormen

Zoals ik hierboven al aangaf zijn er drie cloudvormen. Als eerste te beginnen met de private cloud oplossing. Het wordt zegt het eigenlijk al. Als je een wat grotere en complexe IT omgeving hebt is dit vaak de beste oplossing. Het betreft maatwerk waarbij je als bedrijf je eigen op maat gemaakte cloudomgeving hebt van waaruit je werkt. Groot voordeel is uiteraard dat het exact op je wensen is afgestemd. Nadeel is dat er een behoorlijke investering bij komt kijken en dat het ook in het onderhoud vaak duurder is. Dat is ook exact de reden dat eigenlijk alleen de grotere bedrijven de keuze maken voor private cloud. Het kleinbedrijf en het MKB kiezen over het algemeen voor een public cloud oplossing. Dit is een algemene cloudomgeving waarin je een afgeschermd deel gebruikt. Daarbinnen heb je een aantal standaard oplossingen die je kunt gebruiken. Denk daarbij aan autorisaties die je voor medewerkers kunt instellen. Het laat zich raden dat deze oplossing kwa investering vele malen interessanter is. Als je er niet helemaal mee uit de voeten komt en een private cloud oplossing een stap te ver is. Dan is er ook nog de hybrid cloud. Een variant die bestaat uit een mix van de twee andere cloudvormen.

Voordelen van werken in de cloud

Belangrijkste voordeel is dat tijds- en plaatsonafhankelijk werken vele malen gemakkelijker is. Daarmee kunnen medewerkers dus veel flexibeler hun tijden invullen. En dit kan een belangrijker pijler worden voor het behoud van je personeel. Jong talent vindt dit namelijk vaak een belangrijk ding. Daarnaast kun je met je cloudomgeving veel makkelijker mee ontwikkelen met de snelle IT ontwikkelingen die er op dit moment zijn. Hoogste tijd dus om hier snel mee aan de slag te gaan.