Heb je een eigen onderneming? Dan wil je natuurlijk dat je (potentiële) klanten je zowel online als offline terug kunnen vinden. Vandaar dat het belangrijk is om een eigen website te hebben met een domeinnaam die naar je onderneming refereert. De domeinnaam zorgt ervoor dat men je bedrijf online herkent. Daarnaast is een goede domeinnaam belangrijk als je veel mond-tot-mondreclame genereert, want dan kunnen je huidige klanten, kennissen of andere contacten naar je website verwijzen. In deze blog lees je wat een domeinnaam is en wat het belang hiervan is. Daarna lees je terug hoe jij je eigen domeinnaam kunt registreren.

Wat zijn domeinnamen en waarom zijn ze zo belangrijk?

Domeinnamen zijn de namen in de URL die tussen de www en de domeinextensie zitten. Een domeinextensie kan bijvoorbeeld .nl, .de, .net of .com zijn. Het gaat dus om het adres van de website. Een domeinnaam kun je inzetten om meer bekendheid bij (potentiële) klanten te werven. Het is belangrijk dat je domeinnaam niet te lang of te moeilijk is. Want dan is de kans op typefouten bij je publiek groot en komen ze niet makkelijk op je website terecht. De domeinnaam kan de naam van je bedrijf of merk zijn, maar het mag ook een pakkend woord of kort zinsdeel zijn, wat perfect uitlegt wat de bezoeker op je website kan vinden of verwachten.

Een domeinnaam is belangrijk, omdat dit je eigen webadres is waarop mensen je kunnen vinden. Elke domeinnaam is uniek en er kunnen niet meer websites op dezelfde domeinnaam gemaakt worden. Zorg er dus zo snel mogelijk voor dat jij je domeinnaam claimt voordat iemand anders ermee aan de haal gaat.

Hoe weet je of de domeinnaam die je wilt registreren nog beschikbaar is?

Heb je een pakkende en originele domeinnaam op het oog? Dan moet je de domeinnaam checken of de naam al door iemand anders is geregistreerd. Het is namelijk niet mogelijk om een domeinnaam in gebruik te nemen die al door een ander bedrijf is geregistreerd. Domeinnamen zijn altijd uniek, want je kunt niet twee of meer verschillende merken op de domeinnaam terugvinden. Voordat jij je potentiële domeinnaam registreert, kun je zien of je domeinnaam nog beschikbaar is. Zo niet, dan krijg je vaak ook opties die nog wel beschikbaar zijn.

Is de domeinnaam die je wilt registreren vrij? Dan kun je hem direct claimen. Doe dit altijd zo snel mogelijk, omdat niemand anders de domeinnaam dan nog van je kunt afpakken. Je kunt een domeinnaam al registreren, zonder dat jij überhaupt bij de KVK bent geweest. Je kunt de domeinnaam zelfs in de wacht zetten, tot je daadwerkelijk een website gaat of laat bouwen.