Een nieuwe tuin aanleggen is een hele uitdaging. Heb je al groene vingers van jezelf en de mazzel dat de grond in de tuin klaar is voor een beetje tuinieren, dan tref je het. Heb je, net als ik, ab-so-luut géén groene vingers en de pech dat de tuin moet komen op een voormalig braakliggend terrein (dat ook als stortplaats is gebruikt)? Dan kun je wel wat hulp gebruiken. De tip van de dag is: compost kopen losgestort! Je kunt nog zo lekker de boel omspitten en onkruid verwijderen, maar daar verbetert de grondkwaliteit niet van. Door compost kopen losgestort kun je de bodem op een gemakkelijke manier verbeteren.

Wat is het voordeel van compost kopen losgestort?

Compost kopen losgestort kan in flinke hoeveelheden. En dat is ook nodig. Zelfs als je niet zo'n grote tuin hebt en je alleen maar een grasveldje wilt aanleggen, heb je al snel 5 liter per vierkante meter nodig. En dat vertaalt zich al snel in een bigbag of wat. Het loont dus niet de moeite om zelf nog even een composthoop te beginnen. Daar heb je simpelweg te veel compost voor nodig.

Hoe verwerk ik de compost?

Het is even een klusje, maar wel een waar je blij van wordt. Je spit de tuin om en maakt de kluiten klein. Hierdoor zorg je al voor meer "lucht" in de grond. Heb je mooi omgespitte grond? Dan wordt het tijd om de compost erin te verwerken. Je schept een lading compost op een stukje grond en woelt dat door de bestaande tuinaarde. Je ziet dan al snel dat dit heel goed is voor de luchtigheid van de grond. Je snapt dan ook direct dat gras en planten zich veel beter kunnen hechten. Tip: maak de complete ondergrond na het verwerken van de compost flink nat en zaai direct gras in. Al met een paar dagen zie je de eerste sprietjes boven de grond komen!

Maar dat stinkt toch enorm?

We hebben het hier over compost, niet over mest. Compost bestaat, natuurlijk, wel uit groente-, fruit- en tuinafval dat helemaal is gaan rotten. Maar je herkent er niets meer in. Goede compost, waar we het hier over hebben, lijkt meer op tuinaarde dan op een hoop bladeren. Je ziet ook geen vliegen en andere beesten op de compost afkomen. Compost is 100% biologisch en dus geschikt voor iedere tuin en voor iedere soort grond. Wanneer je een groentetuin hebt, zorg je er met goede compost voor dat de groenten biologisch geteeld kunnen worden.