Ee e-bike kopen?  Daar komt wel wat bij kijken. Ieder fietsmerk heeft tegenwoordig e-bikes in het assortiment. Op internet zijn veel aanbieders te vinden. Belangrijk is om je goed voor te bereiden als je de beste e-bike wil kopen. Wie zich oriënteert op een elektrische fiets, ziet al snel door de bomen het bos niet meer.

 

Het assortiment is groot en de technische woorden vliegen je om de oren. Welke e-bike is voor jou wel geschikt en welke niet of in mindere mate? En hoe groot de voordelen ook zijn: aan een e-bike hangt een behoorlijk prijskaartje. De aankoop van een e-bikes vormt een investering en vraagt om een goede voorbereiding.

 

Waarom een e-bike kopen?

De afgelopen jaren hebben e-bikes een groot marktaandeel verworven. Steeds meer mensen gaan een e-bike kopen als alternatief voor de auto of openbaar vervoer. Door de technologische voortuitgang van e-bikes en accu’s worden fietsafstanden steeds groter. Afstanden van 100 kilometer zijn geen uitzondering meer.

 

Enkele voordelen van een e-bike:

  • Milieuvriendelijk – minder CO2-uitstoot ten opzichte van de auto en OV,
  • Geld besparend – besparing op brandstof, parkeren en onderhoudskosten,
  • Tijdbesparend – bespaart vooral in de stad en file,
  • Conditieverbetering – fietsen op een e-bike is gezonder dan stilzitten!

 

Kortom: een e-bike is dus ideaal voor woon-werkverkeer!

Waar moet je op letten bij het kopen van een e-bike?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: waar ga je de e-bike voor gebruiken? Korte ritjes van huis naar werk of de supermarkt? Of ben je een fanatieke fietser en wil je flink veel kilometers maken? En wat wil je besteden? Deze vragen zal iedere verkoper aan je vragen. Het is daarom goed om hier alvast over na te denken.

 

Maak een proefrit voordat je een e-bike koopt

Een e-bike met een voorwielmotor fietst heel anders dan een e-bike met een middenmotor. Het is belangrijk om op zoveel mogelijk beschikbare fietsen een proefrit te maken. Alleen zo kan je goed bepalen welke e-bike écht lekker fietst. Zorg daarom dat je een lange proefrit maakt over meerdere soorten wegen, zoals klinkers, verharde fietspaden en zandpaden. Maak het liefste een proefrit op een dag dat het flink waait, want juist met tegenwind komt een e-bike het best tot zijn recht!