Ben je werkgever en werkt jouw personeel met elektrotechnische installaties? Dan is het erg belangrijk dat zij te allen tijde op de hoogte zijn van de gevaren en arbeidsrisico’s die het werken met dit soort installaties voor hen als gevolg kunnen hebben. Alle wetten en regels waar de werknemers vanaf moeten weten, zijn in de NEN 3140 VOP terug te vinden. VOP staat dan voor Voldoende Onderricht Persoon. En deze titel krijgt je personeel op het moment dat zij precies weten en goedgekeurd zijn om de werkzaamheden onder toezicht en begeleiding van een Vakbekwaam Persoon (VP) uit te voeren. In deze blog lees je meer over beide termen.

Waar staat NEN 3140 VOP voor?

De NEN 3140 is een norm die nagestreefd dient te worden op het moment dat je werknemers met elektrotechnische installaties werken. De NEN 3140 VOP houdt in dat de werknemer een Voldoende Onderricht Persoon is, om in staat te zijn om de installaties te gebruiken. De werknemer heeft geen speciale technische vooropleiding gehad, maar beschikt wel over voldoende kennis om de werkzaamheden met elektrotechnische risico’s vakbekwaam uit te voeren. Je kunt de medewerker naar een training sturen waar hij/zij VOP kan worden. Als VOP ben je onder andere op de hoogte van de wet- en regelgeving omtrent de NEN 3140 en je krijgt bepaalde werkvergunningen, zodat je op een veilige manier kunt werken.

Daarnaast leer je meer over de arbeidsrisico’s als kortsluiting, elektrocutie en op welke manier je onderdelen veilig kunt vervangen in de elektrotechnische installaties. Het gaat er dus vooral om dat je geen gevaar loopt voor jezelf en anderen als je dit soort werkzaamheden verricht en dat je weet waar je mee bezig bent en hoe je in lastige situaties dient te handelen.

Wat is dan de NEN 3140 VP?

De NEN 3140 VP is de Vakbekwaam Persoon op de werkvloer. Je werknemer wordt niet van de één op de andere dag tot VP’er benoemd. Hij/zij dient dan eerst aan een aantal belangrijke eisen te voldoen. De werknemer die VP’er is, moet risico’s en gevaren kunnen inschatten. Daarnaast moet hij/zij alles weten over verantwoord te werk gaan op het moment dat er elektrotechnische werkzaamheden worden verricht. De werknemer dient een erkende cursus te volgen, voor hij/zij deze titel krijgt. De cursus duurt meestal een hele dag en je leert er in sneltreinvaart wat je als VP’er moet doen. Er dienen ook herhalingscursussen te worden gedaan, zodat je al je kennis eens in de zoveel tijd kunt opfrissen. a