De mannelijke lezers van dit artikel zullen het vast wel herkennen. Bij aanschaf van een volledig scheermes van Gilette ben je zo’n 5 euro kwijt. Geen geld denk je dan! Maar daarna komt het aanschaffen en vervangen van de mesjes. Dat is het moment dat je flink de portemonnee mag trekken om af te rekenen. Het is een logisch verdienmodel. Zodra je namelijk het ‘stokje’ hebt, dan koop je daar mesjes voor die passen.

Zo gaat dat tegenwoordig ook bij printers. Een printer is tegenwoordig al voor 3 à 4 tientjes te verkrijgen. Lekker voordelig! Maar daarna komt de aanschaf van de inktcartridges van de dure merken. Denk maar aan een prijs van €20,- per stuk voor alleen de zwarte inkt. Dan zit er nog geen kleurtje in!

Goedkopere varianten

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere varianten op de markt waarbij je een stuk voordeliger uit bent. De zogenaamde huismerken. De goedkope inktcartridges van deze huismerken kunnen soms wel tot 70% voordeel opleveren. Huismerk en goedkoop? Gaat dan de kwaliteit niet van naar beneden? Of is dit schadelijk voor mijn printer? Geen van allen. Er zijn diverse testen gedraaid met deze huismerkcartridges. Deze bleken even goed te werken als de dure A-merk cartridges. Eigenlijk kunnen we de conclusie wel trekken dat u een dief van uw eigen portemonnee bent als u de dure A-merken aan blijft schaffen.

Instant inkt

Maar instant inkt is niet de enige methode om onder de dure inktcartridges uit te komen. Er is sinds enkele jaren ook een nieuwe methode op de markt gekomen: printen in abonnementsvorm. Met andere woorden Instant Inkt. HP is daarmee gestart op de Nederlandse markt. Tegenwoordig bieden veel grote merken dit aan. Met Instant Inkt betaald u per maand een vast bedrag om een X aantal printjes te maken. Hier zitten wat voor- en nadelen aan. Het voordeel is natuurlijk dat je nooit meer hoeft te controleren of je inkt op is. De leveranciers sturen namelijk de nieuwe cartridge op en zorgen dat de oude gerecyled wordt. Daarentegen ben je gebonden aan een vast aantal printjes. Heb je een keer meer afdrukken nodig, dan betaal je al snel een €1,- per printje meer. Dat kan al snel duur uitvallen!

Zeker als u geen printer bent op regelmatige basis dan raden we aan om eens de goedkope huismerk varianten te testen.